sobota, 15 marca 2014

.makaron z szynką szwarcwaldzką i pieczarkami

.makaron z szynką szwarcwaldzką i pieczarkami to szybkie danie dla dużego głoda, dzieciom w tym czasie można podać na przykład makaron z twarogiem i malinami i zapewne każdy będzie zadowolony ;)

danie dla 3-4 osób

czas przygotowania 35 minut

składniki:

1 czerwona cebula
150 g szynki szwarcwaldzkiej
200 g pieczarek
180 g śmietany 18%
1/2 szklanki mleka
100 g sera pleśniowego typu lazur
zioła prowansalskie
sól
pieprz
oliwa do smażenia

makaron wstążki

.sposób przygotowania:
na oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebulkę - gdy się zarumieni dodajemy pokrojone w paski pieczarki i szynkę szwarcwaldzką. wszystko przyprawiamy ziołami i podsmażamy około 5 minut. 

                                

dodajemy śmietanę oraz mleko, po chwili rozdrobniony ser. na delikatnym ogniu pozwólmy żeby ser się roztopił i a sos zagęścił. od czasu do czasu warto zamieszać. na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. w tym samym czasie gotujemy makaron al dente i gotowe :)

                                  


.smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz