danie dla 3-4 osób
czas przygotowania 35 minut
składniki:
1 czerwona cebula
150 g szynki szwarcwaldzkiej
200 g pieczarek
180 g śmietany 18%
1/2 szklanki mleka
100 g sera pleśniowego typu lazur
zioła prowansalskie
sól
pieprz
oliwa do smażenia
makaron wstążki
.sposób przygotowania:
na oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebulkę - gdy się zarumieni dodajemy pokrojone w paski pieczarki i szynkę szwarcwaldzką. wszystko przyprawiamy ziołami i podsmażamy około 5 minut.
dodajemy śmietanę oraz mleko, po chwili rozdrobniony ser. na delikatnym ogniu pozwólmy żeby ser się roztopił i a sos zagęścił. od czasu do czasu warto zamieszać. na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. w tym samym czasie gotujemy makaron al dente i gotowe :)
.smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz