sobota, 22 lutego 2014

.naleśniki popeye'a z sosem czosnkowo - kurkumowym

.szpinak pojawia się u nas na stole bardzo często. po prostu go uwielbiamy. toś dostała wczoraj porcję do swojego obiadku i też nie narzekała.
.naleśniki ze szpinakiem to dobry sposób na polubienie tej zieleniny przez osoby, które raczej od niego uciekają. są idealną potrawą na obiad jak i na kolację. zatem kto jeszcze ich nie próbował - polecam gorąco!

przepis na naleśniki popeye'a z sosem czosnkowo - kurkumowym:

czas przygotowania: 30 minut + 20 min zapiekanie w piekarniku
składniki (dla 2-4 osób)

ciasto na naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli


farsz:
400 g mrożonego szpinaku lub 500 świeżego
100 g sera pleśniowego typu lazur (w wersji dla dzieci zamieniamy na serek
topiony emmentaler)
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
masło


dodatkowo żółty ser

sos czosnkowy z kurkumą:
1 mały jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki kurkumy
sól, pieprz



składniki na ciasto mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni. żeby uzyskać cienkie naleśniki - ciasto powinno być dość rzadkie.
w międzyczasie zabieramy się za farsz. na łyżeczce rozgrzanego masła dusimy szpinak. gdy woda odparuje, dodajemy rozdrobniony czosnek oraz ser pleśniowy - gotujemy do momentu roztopienia się sera. gdy to nastąpi przyprawiamy farsz solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

na środek usmażonego naleśnika kładziemy rozdrobniony plaster żółtego sera i dużą łyżkę farszu. składamy naleśnik w kopertę. z każdym następnym robimy to samo ;) tak przygotowane naleśniki posypujemy odrobiną startego sera żółtego i układamy na blasze. wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.

idealnie pasuje do tego dania sos czosnkowy z kurkumą: mały jogurt naturalny, 2 rozdrobnione ząbki czosnku, pół łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku. wszystkie te składniki mieszamy i gotowe.
naleśniki polewamy sosem i wszyscy już kochamy szpinak ;)
mówiłam, że będzie prosto :)
smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz